Category: Noutati GDPR

Aniversare GDPR

GDPR a implinit 2 ani de când este implementat în România. Amenzile dure și avertismentele au dus la învățarea de lecții în privința respectării legislației.

0 commentsNoutati GDPR

Protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal este un drept fundamental. Articolul 8 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene ( carta ) si articolul 16 alineatul (1) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE) prevad dreptul oricarei persoane la protectia datelor cu caracter personal care o privesc. In primul rand, privim partea pozitiva majora a GDPR. Actul a dus la crearea a peste jumatate de milion de ….  Read More

Servicul Telecomunicații Speciale

Formular.sts.ro – platforma electronică pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator

0 commentsNoutati GDPR

Vă informăm că este activă platforma electronică formular.sts.ro  pentru completarea online a declarațiilor pe proprie răspundere și a adeverințelor de angajator. Platforma operaționalizată pe site-ul Serviciului de Telecomunicații Speciale le permite cetățenilor să completeze de pe telefon sau calculator câmpurile predefinite și, ulterior, să salveze documentele în format PDF. Menționăm că documentele necesită semnătura olografă pentru autentificarea acestora. Este foarte important de menționat că datele personale nu sunt prelucrate de către STS, acestea rămân în ….  Read More

Servicii GDPR

Completarea declarațiilor și adeverințelor în situația de stare de urgență.

17 commentsNoutati GDPR

În urma apariției pe site-urile oficiale a modelelor de declarație și adeverințe care sunt necesare în starea de urgență pentru motivarea deplasărilor, în spațiul virtual au apărut anumite site-uri care se “oferă voluntar să vă completeze aceste documente“. Specialiștii în domeniul GDPR vă avertizează să fiți foarte prudenți în aceste cazuri, site-urile respective neavând nici o legătură cu nici o instituție oficială abilitată în combaterea COVID 19 a statului român. Spre exemplificare vă informăm că ….  Read More

DarkWeb

Incidentele de securitate a datelor: starea de urgență nu justifică amânarea notificării lor

0 commentsNoutati GDPR

Experții în securitate cibernetică atenționează deja cu privire la incidentele de securitate, hackerii speculând la maximum contextul. Vizați sunt, în primul rând, angajații și datele lor personale sau alte altora din companie ori aspectele ce țin de secretul profesional sau comercial. Notificarea Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) cu privire la incidentele de securitate este obligatorie conform Regulamentului european privind protecția datelor (GDPR) – se face în maximum 72 de ore de la ….  Read More

DPO Belgia

GDPR si datele privind sanatatea in contextul COVID-19

0 commentsNoutati GDPR

Datele privind sanatatea reprezinta o categorie speciala de date cu caracter personal si beneficiaza de o protectie ridicata potrivit GDPR si legislatiei nationale. Orice prelucrare a datelor privind sanatatea salariatilor in contextul COVID-19 trebuie efectuata, in continuare, intr-o maniera responsabila si eficienta care sa asigure securitatea si confidentialitatea datelor. Ce masuri conforme cu GDPR pot lua angajatorii? 1. Sa implementeze proceduri pentru a documenta daca angajatii lor au calatorit in zonele afectate de COVID-19 sau daca ….  Read More

ANSPDCP prezintă regulile pentru folosirea corectă a datelor personale ale angajaților privind starea de sănătate

0 commentsNoutati GDPR

Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a publicat un set de informații clare cu privire la folosirea corectă a datelor personale ale angajaților care cuprind starea de sănătate a acestora. Important! Deși au fost suspendate temporar (cu mici excepții) controalele ITM, despre verificările ANSPDCP nu s-a transmis nicio restricție până în prezent. Rămâne de văzut ce se va decide în ședintele viitoare ale Executivului. Până atunci, va trebui să fim ….  Read More